MasszázsCegléd

- ahol az Egészség kezdődik -

Facebook

Kapcsolat

"MasszázsCegléd"

Földesi István

Masszázs- és Manuálterapeuta

Dorn Terapeuta

Gyógymasszőr - Testkezelő 

Kinezio tape terapeuta

Thaimasszőr

Tel: +36-30/ 011 - 3478

Nyitva tartás: Hetfő - Péntek bejelentkezés alapján.
Szombat, vasárnap: Zárva

Cím: Cegléd, Csengettyűs utca 6.

E-mail: istvan.foldesi88@gmail.com

Facebook

Manuálterápiák

Mi az a manuálterápia? Mit fed a manuálterápia fogalma? Ha valaki manapság gyógytornász szolgáltatást keres, nagy valószínűséggel találkozik a manuálterápia kifejezéssel. A manuálterápia fogalma a latin manus = kéz szóból származik, kézzel végzett kezelést jelent. A hétköznapi életben a manuálterápiát gyakran azonosítják a csontkovácsolással, azonban ez félreértés, a manuálterápia mást takar. Általánosságban elmondható, hogy a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése. A manuálterápia során  a terapeuta a pacienssel együttműködve úgynevezett mobilizációs fogásokkal feloldja, ellazítja a görcsös, bemerevedett, mozgástartományban beszűkült testrészeket. Laikus számára ez egyfajta masszázsnak tűnik, azonban a maunálterápia, inkább a gerinc, medence statikájának helyreállítása speciális fogások segítségével.

 

Milyen céllal vehetünk igénybe manuálterápiás kezeléseket?

"Az ülőmunka az új rák"-nem kevesebbel riogatják a szakemberek azokat, akik napi 8-12 órát töltenek az íróasztalnál ülve. Ugyanakkor nem csak őket érintik a rossz tartás, az egyoldalú terhelés okozta mozgászervi és áttételesen belső szervi panaszok.

Napjainkban a nyaki, háti és derékfájdalmak nem csak egyre szélesebb körben jellemzőek, de sajnos egyre korábbi életkorban jelentkeznek a lakosság körében, Gyakori, hogy a mozgászervi problémák nem az elváltozás helyén okoznak gondokat (pl.:előfordulhat, hogy a hátfájást vagy a nyakfájást nem is gerincprobléma okozza). Ilyenkor a megváltozott terhelés az eredtileg fájdalmas rész kímélése miatt az egészséges területeken idéz elő fájdalmat. 

Bátran forduljunk manuálterapeutához, bármilyen a váz-,és izomrendszerünkben tapasztalható fájdalom, mozgástér beszűkülés esetén, ízületi panaszokkal, porckorongsérv, gerincferdülés esetén, különféle sérülések utókezelése során, izomfájdalmak felléptekor, végtagzsibbadással, fejfájással, szédüléssel, bizonyos esetkeben fülzúgással és látászavarokkal is. A támasztó-és mozgatórendszerhez szorosan kapcsolódó mozgatóidegrendszer problémái - mint például lumbágó- esetén is jó esély van a manuálterápiás kezelés hatékonyságára.

A manuálterápia kiemelten fontos területe a megelőzés, vagyis érdemes a szakembert már akkor  felkeresni, amikor még nincsenek panaszaink de potenciálisan veszélyeztetve érezzük magunkat.

A manuálterápiás módszerek áttekintése

A manuálterápia összefoglaló neve azoknak a fogásoknak és eljárásoknak, amelyek a gerinc, végtagok és izomzat rendszerében felmerülő visszafordítható problémák orvoslását célozzák meg. Bár a manuálterápia gyökerei az ősi gyógyító módszerekhez nyúlnak vissza, eszköztára a modern orvoslás ismereteire támaszkodik. A manuálterápia módszerei építenek a kiropraktika és ostepathia tudományos ismereteire is. A manuálterápiás módszereket típusok szerint is csoportosíthatjuk, annak alapján, hogy milyen módszertani elgondolás áll a hátterükben. Ennek megfelelően többek között megkülönböztethetünk Barvicsenko-, Dorn-, Maitland,- Mulligan-, Bowen maunálterápiát. 

A manuálterápiás kezelés jellemzői

A manuálterápiás kezelés minden esetben átfogó vizsgálat és a kórelőzmény alapos elemzése előzi meg. A vizsgálat célja, hogy a  kezelést megelőzően elvégezhető fizikális vizsgálaton túl, minél több információ álljon a terapeuta rendelkezésére. Ezek ismeretére több okból is szükség van. Egyrészt azért mert bizonyos állapotok kizárhatják a manuálterápia alkalmazását. Másrészt ezek az információk sokat segíthetnek a megfelelő kezelési mód illetve eszközök kiválasztásában.

Az állapotfelmérő vizsgálatok közé tartozhat a röngten, CT, MR esetleg specifikus laborvizsgálatok és nagyon fontos, hogy a szakembert tájékoztassuk a fennálló (vagy korábban átélt) krónikus betegségekről, operációkról, daganatos betegségekről és az alkalmazott kezelésekről.

A manuálterápiás kezelés során a terapeuta a saját testének mechanikus energiáját használva állítja helyre a tartó-és mozgatórendszer harmómiáját. Manuálterápiás kezelést kizárólag megfelelően képzett szakemberek végezhetnek, akik kifogástalan anatómiai ismeretekkel rendelkeznek, és nagy tapasztalatot szereztek a manuálterápiás módszerek alkalmazásában.