MasszázsCegléd

- ahol az Egészség kezdődik -

Facebook

Kapcsolat

"MasszázsCegléd"

Földesi István

Masszázs- és Manuálterapeuta

Dorn Terapeuta

Gyógymasszőr - Testkezelő 

Kinezio tape terapeuta

Thaimasszőr

Tel: +36-30/ 011 - 3478

Nyitva tartás: Hetfő - Péntek bejelentkezés alapján.
Szombat, vasárnap: Zárva

Cím: Cegléd, Csengettyűs utca 6.

E-mail: istvan.foldesi88@gmail.com

Facebook

FDM - A fascia kezelés

Mi is az FDM?

   Ahogy azt már fent is említettük, az FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell. A fascia az a kötőszövetes lemez, amely beborítja az egész testünket. Úgy kell elképzelni, mint a csirkének azt a fehér hártyáját, amit levágunk. Összeköti az izmokat, a csontokat, belső szerveket, ínakat, szalagokat, tulajdonképpen mindent mindennel.
   A disztorzió a kötőszövetnek a beszűkülése, elcsavarodása, a diszfunkció pedig ennek a rossz működése. A módszer kitalálója Stephen Typaldos, aki a páciensei megfigyelésével dolgozta ki a koncepciót. De hogyan is működik ez?

Milyen esetekben alkalmazzuk ezt a fascia terápiát?

A páciens testbeszéde mutatja meg nekünk, hogy melyik manuális technika szükséges a panaszok megszüntetéséhez. A fájdalom jellemzésénél nem mindegy, hogy csíkot húz, egy pontra mutat, vagy egy egész ízületet fog át a beteg. Ha úgy tekintjük ez az univerzális nyelve a fájdalom leírásának. Terapeutának nem kell a pácienssel egy nyelvet beszélnie, mégis ezekből a jelekből tudni fogja, melyik csoportba tartozik, melyik módszert kell alkalmazni a sikeres eredmény eléréséhez.

Ezek alapján 6 csoportot különítünk el:

  1. Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.
  2. Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
  3. Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
  4. Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
  5. Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
  6. Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalomcsillapító terápiát?

   A kezelés során a fent említett pontok alapján kategorizáljuk a fájdalmat, és azt a területet kezeljük meg. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező ízületeket is célba vesszük. (pl. térd fájdalom esetén, nemcsak a térdet kezeljük, hanem a csípőt és a bokát is).

   Nálam a komplex kezelés keretein belül, nemcsak ezzel a terápiával kezelünk, hanem kombináljuk masszázszal, kimozgatással, egyéb manuálterápiával, vagy akár flossing kezeléssel és akár tape kezeléssel is. Hiszen nincsen egy csodatévő terápia, hanem mindezek kombinációjával érjük el a kellő eredményt a kezelés végére.

 Az FDM tényleg egy forradalmi újdonság a fájdalom csillapításban?

A kezelés szinte kivétel nélkül fájdalmas. Azt szoktuk mondani, hogy egy 10-es skálán maximum 7-8 erősségig megyünk el, de ez az átmeneti fájdalom megéri, hiszen ezen területek oldásával megszüntetjük az állandó fájdalmat. Lehetnek kellemetlen mellékhatásai mint például beduzzad, vagy elszíneződik az a terület, amelyet kezeltünk, de ezek pár napon belül oldódnak, elmúlnak.