MasszázsCegléd

- ahol az Egészség kezdődik -

Facebook

Kapcsolat

"MasszázsCegléd"

Földesi István

Masszázs- és Manuálterapeuta

Dorn Terapeuta

Gyógymasszőr - Testkezelő 

Kinezio tape terapeuta

Thaimasszőr

Tel: +36-30/ 011 - 3478

Nyitva tartás: Hetfő - Péntek bejelentkezés alapján.
Szombat, vasárnap: Zárva

Cím: Cegléd, Csengettyűs utca 6.

E-mail: istvan.foldesi88@gmail.com

Facebook

Köpölyözés

Ősi gyógymódok: a köpölyözés

   A köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás gyógyító módszerei közé tartozik. Lássuk, mire és hogyan használják manapság az orvosok és a népi gyógyítók egyaránt!

   A köpölyözés alapelveit Mezopotámiában már 3000 évvel ezelőtt leírták. Az ősi Kínában a Csin dinasztia idején (i.sz.281-361) egy alkimista levágott tehénszarv felmelegítésével végezte a kezeléseket. A Tang dinasztia idején (i.sz. 952) Wand Tao írt könyvet „A határőr szükségletei” címmel, melyből megtudhatjuk, hogy a köpölyözést a tüdő megbetegedése, kelések kifakasztása, illetve reumatikus megbetegedések esetén alkalmazták. Ekkor a köpölyöző edények bambuszból, cserépből vagy vasból készültek. Ezt a módszert Dél-Amerikában és az indiai kultúrkörökben is alkalmazták. A tibeti kolostorokban rizspapírra gyógyító mantrákat írtak, ezt meggyújtották, majd az égő papírost egy rézből készült köpölyözőbe dobták, melyet a keletkező vákuum segítségével rögzítettek a fájó testrészre.

   A köpölyözés gyógyító hatását a keletkezett vákuum által fejti ki. Aktiválhatjuk vele a test bizonyos akupunktúrás pontjait, illetve mechanikus ingerléssel vérbőséget idézhetünk elő a hajszálerek kitágulása révén. A helyi vérbőségre a szervezet úgy reagál, mintha valahol vérveszteség lenne, tehát új vért kezd termelni, s ezzel helyreállítja a vér Ph-egyensúlyát. A köpölyözés területén alkalmanként vérömleny is keletkezhet, ami lila foltként jelentkezik a bőrön, de semmilyen gondot nem okoz, és pár nap múlva felszívódik. A köpölyözés 6-8 nap múlva megismételhető.

   A hagyományos kínai orvoslás szerint a köpölyözés során szabaddá tesszük az energiapályákat, elvezetjük a mérges energiákat, a salakanyagot, a rossz szelet és a nedvességet, ezzel megteremtjük a Yin-Yang egyensúlyt.

   Napjainkban a köpölyözést harang alakú üvegekkel végezzük. Az üveg belsejében vákuumot hozunk létre ún. szívóharanggal, vagy forró levegővel, melynek hatására a köpöly erőteljesen a bőrfelületre tapad, és enyhén megemeli a szövetrétegeket is. Legtöbbször a háton alkalmazzuk, mintegy 10–15 percre. A 12 háti ún. Shu-ponton keresztül az összes belső szervre gyógyító hatást tudunk kifejteni.

 

A gyógyító köpölykezelés az alábbi problémáknál javasolt:

–         Nyakfájás, fejfájás, migrén, neuralgiák

–         Hátfájás, köteges, csomós hátizmok

–         Váll, csípő, és derékfájás esetén,

–         Gerincsérv

–         Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szédülés, fülzúgás/csengés

–         Krónikus felső légúti fertőzések

–         Asztma, makacs köhögés, légzésproblémák

–         Emésztési- és gyomorpanaszok (székrekedés, puffadás)

–         Hasi görcsök, menstruációs zavarok

–         Szívpanaszok

–         Húgy-, ivari szervek panaszai: vesekövek, krónikus húgyúti fertőzések

–         Cellulitisz- terápia, fogyókúra esetén, (arc ránctalanítás, toka ellen)

Mikor nem javasolt a köpölyözés?

   Krónikus szívbetegség, bőrallergia, magas láz, gyulladás, bőr alatti bevérzés, zúzódás vagy más sérülés, cukorbetegség, daganatos betegségek, vérszegénység (vérhigitó szedése), súlyos csontritkulás, TBC esetén, illetve terhesség ideje alatt.